Elsős nap - Összefoglaló

2010.10.03. 00:03 - szechenyi-szakkoli

Címkék: előadás online média fn.hu szisz elsősök széchenyi istván szakkollégium bardócz iván érdeklödöknek

  

Ahogy azt korábbi posztunkban írtuk, szeptember 30-án a Ráday koli megnyitotta kapuit, és Elsős Napunk keretében kis ízelítőt kaphattak az érdeklődők a SZISZből. Mielőtt azonban bemutatkoztak volna elsős kurzusaink, és a konyhában beindult volna a csocsóval és zsíros kenyérrel támogatott ismerkedés, szokásunkhoz híven idén is egy gondolatébresztő előadással nyitottuk az estét. Bardócz Ivánnal, az fn.hu felelős szerkesztőjével beszélgettünk a magyar lappiac, a hírportálok és az online média helyzetéről. A következőkben ennek rövid összefoglalóját olvashatjátok.

 

Mint kiderült a hazai online média fejlődése igazi kuriózum (ha értékítéletet szeretnénk vinni a dologba, akár a torz jelzőt is használhatnánk) ugyanis míg máshol a világon először a nagy médiavállalatok kezdték el átcsoportosítani tartalmaik egy részét az online csatornára, addig nálunk olyanok kezdtek el először szolgáltatni, akiknek nem volt közük a média világához, mint az újonnan alapított Index és a Matáv által létrehozott Origo.  

Hogy mért nem a Népszabadság vagy a Magyar Nemzet online változata lett a vezető hírportál? A válasz nagyon egyszerű. Az akkori vezetők úgy gondolták, hogy az internet egyszerű veszélyforrás, az online kiadás pedig elsorvasztja a nyomtatott lap eladást, így a legjobb megoldás az online kiadás elsorvasztása. A lapeladás drasztikus csökkenése valóban bekövetkezett, a kezdeti ódzkodás azonban azzal járt, hogy a napilapok később becsatlakozó online változatai csupán a az elsőként belépők látogatószámának töredékével rendelkeznek. Ahhoz, hogy érzékelhessük mekkora hátrány érte ezeket a szereplőket, érdemes a problémát a számok tükrében néznünk.

Magyarország legnagyobb országos politikai napilapja, a Népszabadság, jelenleg hozzávetőlegesen 75 ezer példány eladására képes naponta, a Magyar Nemzet 50 ezer példányban fogy, a Magyar Hírlap és a Népszava kb. 15-20 ezer példányban. A megyei lapok az országosakhoz képest erősebben teljesítenek, a legnagyobb példányszámú Kisalföldből 70 ezer példányt visznek el. Ezzel szemben a legnagyobb hírportál, az Origo.hu napi 1,6 milliós látogatószámmal büszkélkedhet. A hagyományos sajtó lemaradását online berkekben jól jelzi, hogy a Népszabadság oldalát mindössze napi 80 ezren látogatják meg. (A képet némiképp árnyalja, ha figyelembe vesszük, hogy egy eladott lapra több olvasó is jut, tehát az olvasószám az eladott példányszámnál magasabb, illetve, hogy az egy-egy online hírportálra érkező látogató nem mindegyike valódi hírolvasó, az fn.hu esetében például az átlagosan az oldalon töltött idő 2 perc, az offline sajtó számára borús összképen ez azonban nem változtat.)

A napilap piacnak a jelenben is megvannak a maga sikertörténetei, a Blikk napi 200 ezer példányban fogy, az általános trend azonban, ahogy szerte a világon, nálunk is a folyamatos csökkenés. Jól szemlélteti ezt, hogy a Népszabadság olvasóinak száma az elmúlt öt évben felére zsugorodott. A másik megfigyelhető trend pedig a bulvárosodás, mellyel próbálják szinten tartani az eladásokat. A hírportálok ezzel szemben folyamatos növekedést mutatnak, a fizetős modell bevezetése viszont továbbra is lehetetlennek tűnik, így a bevételi lehetőségek a hirdetésekre korlátozódnak.

A közelmúlt pénzügyi válsága, ha lehet, még nehezebbé tette a média helyzetét. A lakosság ugyanis, mikor rákényszerült fogyasztása visszafogására, elsők között a lapok olvasásáról mondott le. Másrészt az offline sajtó fő hirdetői jellemzően a bank szektorból és az autóiparból kerülnek ki, melyeket leginkább érintette a válság. A hirdetési pénzek megcsappanása természetesen az online sajtót sem hagyta érintetlenül. Magyarországon további negatív tényező, hogy a megszorítások már régebb óta tartanak. A kialakuló helyzetet Bardócz Iván az „eligénytelenedés” és a fokozódó „nyilvánossági deficit” fogalmaival jellemezte. Véleménye szerint a médiumok túlzottan függenek egy-egy párttól vagy a kevés számú nagyhirdetőktől, ami akár ahhoz vezethet, hogy a média korlátozottan tölti be demokráciabeli szerepét. Az új modell megtalálása nagyon sürgető, ez azonban még sehol sem sikerült.

Bár a média mindenhol válságban van, az egyes országok között jelentős különbségek mutatkoznak. Hazánk sajnos ebben az összehasonlításban sem szerepel kedvezően. Míg például egy norvég diáklány nemrégiben bekövetkezett tragikus halálakor körülbelül tíz norvég újságíró termett másnapra hazánkban, Rózsa-Flores Eduardo megölését követően, mely hetekig izgalomban tartotta a magyar közvéleményt, a magyar sajtó egyetlen tudósítót sem volt képes kiküldeni, az esettel kapcsolatos híreket pedig a spanyol sajtóból fordították.

Jelentős különbség  az is, hogy míg máshol jellemzően az egyes médiumok is kiküldenek képviselőket, addig itthon a média többnyire az MTI híreit veszi meg, tehát az esetek egy jelentős részében csak másodlagos forrásokkal rendelkezik. Az MTI működésének felét jelenleg az állam finanszírozza, másik felét pedig a piacról szerzi be a szereplőknek fogyasztószám arányos áron eladott hírkvótákból. (Ez a közeljövőben megváltozhat, és az MTI hírei a szereplők számára ingyenessé válhatnak.)

A sajtó helyzete tehát, függetlenül attól, hogy online vagy offline jelentet meg tartalmakat, korántsem mondható bizalomkeltőnek, és ez különösen igaz hazánkban. Az előadás végén a fiatalok médiafogyasztási szokásainak közös megvitatása mellett az eddig felmerült lehetséges kiutak kerültek megtárgyalásra a közönség kérdései kapcsán, a megoldást azonban, talán nem csoda, ezúttal sem sikerült megtalálni.      

 

2010 őszi Elsős Kurzusok

2010.10.02. 12:00 - szechenyi-szakkoli

Címkék: szisz széchenyi istván szakkollégium a széchenyi lehetőség élj velünk! érdeklödöknek elsős kurzus

A Széchenyi István Szakkollégium
Bemutatja

 

a 2010/2011-es tanév őszi 

ELSŐS KURZUSAIT

 

Mi az az Elsős Kurzus?

 

Az Elsős Kurzusokat mi SZISZ-esek szervezzük Nektek. A kurzusokat olyan témákban hirdetjük meg, ami minket érdekel (tehát mi már lelkesek vagyunk), a koliban már foglalkoztunk vele, és úgy gondoljuk, hogy esetleg a Ti érdeklődésetekre is számot tarthatnak (hogy a végén Ti is lelkesek legyetek).

Az EK-kal alapvető célunk, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy bepillantást nyerjetek a Szakkollégium szakmai és közösségi életébe. Egy ilyen foglalkozás sokban hasonlít egy átlagos SZISZ-es kurzushoz: kis csoportban zajlik, az egyes alkalmakra kitűzött irodalmakról beszélgetünk és okulunk egymás gondolataiból. Nem kell száraz, sok száz oldalas cikk-gyűjteményekre gondolni, igyekszünk frappáns, érdekes, gondolatébresztő cikkeket választani. Egy kurzus során belekóstolunk egy témába, melyben, ha megtetszik, szakkollégistaként el is mélyedhetsz.

A foglalkozások általában heti rendszerességűek, az időpont az érdeklődők közötti előzetes egyeztetés eredménye.

Tovább után láthatjátok a kurzusokat!

 

Integráló hét - élménybeszámoló

2010.09.30. 19:00 - szechenyi-szakkoli

Címkék: program szisz széchenyi istván szakkollégium integráló hét újonnan felvettek

 

 
Hogy méltóan köszönthessük immáron a koliban is idei Újonnan Felvettjeinket, az egyetem első hetében – integráló hét fedőnév alatt – több programot is szerveztünk nekik. Ezekről olvashattok rövid szöveges és képi beszámolót az alábbiakban.
 

 
Az éjszaka a sötétség misztikumokkal teli, ezt kihasználandó, a barátságos időjárással megáldott kedd estén összegyűlt a koli apraja-nagyja. Célként tűztük ki, hogy végig járjuk a névadónkról elnevezett és hozzá kötődő épületeket, műemlékeket, jó hangulatban töltsük el az estét, így teremtve alkalmat a koli generáció közti kötetlen kommunikációra. A mókázás mellett azonban a vállalkozó kedvűek kvíz kérdések megoldásain is gondolkozhattak, tippelhettek kisebb jutalomért cserébe. A kérdések Széchenyi mellett főleg a koli működéséhez és múltjához kötődtek, így, aki jól figyelt sok hasznos információra tehetett szert, ha még nem tudta J
A Váci utcán haladva mindenféle meglepő dolgot műveltük és vártuk a sétálók reakcióit, igen széles repertoárt szemlélhettünk meg az ijedtségtől kezdve a mosolygáson át, egészen a tapsig, és a csatlakozásig.
Az MTA parkjában vállalkoztunk rá, hogy az identitás növelés érdekében megtanuljuk a Széchényis himnuszt, majd bátorságot merítve neki vágtunk a lánchídi sétának. Átérve a budai oldalra felépítetünk egy saját hidat a résztvevőkből, majd a legkülönfélébb csoportképek is elkészültek. Az út vége felé már fogyatkoztak a kérdések, a kellemes séta is elbágyasztott mindenkit, így már csak arra maradt energiák, hogy kisebb nagyobb csoportokba rendeződve beszélgessünk, sztorizzunk, elmélkedjünk. A túra utolsó állomása a Szabadság-hídnál volt. A Gellért-hegy lábánál még mécseseket és gyufát ragadtunk, hogy SZISZ (egyesek szerint ZSIZS) feliratot képezzünk, majd a meghitt hangulatban az arra járók nagy örömére előadjuk frissen megtanult performanszunkat a sziszes himnuszt.
 
Az integráló hét szerdai állomásán a test gyönyöreinek áldoztunk: este számháborúba, majd palacsintázásra csábítottuk idei újonnan felvettjeinket. Csatatérként a Ráday utcán lévő Bakáts teret jelöltük meg, ahol 14-en gyűltünk össze kezdésre, de végül összesen majdnem 20-an vettünk részt a csatában – még egy fotóriporter is a hadszíntéren volt. Változatos felállásban és szabályokkal sötétedésig játszva végül 2-2-es, igazságos döntetlen és fegyverszünet lett a végeredmény. A verseny olyan lelkesedéssel zajlott, hogy még a téren tartózkodók is több percig figyelték, kommentálták azt (a kedvencünk egy idősebb úrtól: „még mindig jobb, mint ha drogoznának”).
Ezenközben a koli konyhájában Ditke és Rita ipari mennyiségű palacsintatésztát készített el (min. 30 litert !) és sütött ki - heroikus teljesítményüket pedig a csatából fáradtan megtértek értékelték a legjobban, de az egész 2. emelet lelkesen vetette magát a friss palacsintára. Az est végül csocsókörversenybe majd zenés-táncos vígasságba fordult, megkoronázva ÚF-jeink harmadik hivatalosan bent töltött estéjét.
 
Csütörtökön a szokásos Kinizsi-foci és sörözés (szerencsére számos ÚF-fel kiegszülve) vezette fel a Rajkos bulit, hogy szakkoliközivé varázsolja a hivatalosan kánonba emelt integráló hetet. Jövőre találkozunk?



süti beállítások módosítása