TT Beharangozó – Gyógyító Kúr(i)a?

2012.01.15. 15:04 - gwendolin

Kedves Érdeklődők!

Eddigi blogbejegyzéseink során a Téli Tábor bulizósabb oldalát emeltük ki. Valójában viszont nem kevésbé izgalmas oldalát alkotják az ELŐADÁSOK! :)

E heti bejegyzésünkben Dr. Darák Péter előadásának témájával kapcsolatban gyűjtöttünk némi háttérinfót.

 

Idei Téli Táborunk szombati napján Dr. Darák Péter, a 150 év után visszaállított Kúria frissen kinevezett elnöke tart előadást az igazságszolgáltatási rendszer átalakításáról.  Gondolatébresztő gyanánt ajánljuk alábbi bejegyzésünket, amely az életbe lépett legfontosabb módosításokat foglalja össze.

 

Az új Alaptörvény értelmében a Legfelsőbb Bíróság helyébe január elsejétől a Kúria lépett. A legmagasabb szintű bírói fórum feladatköre a korábbiakhoz képest új területtel bővült, miután az Alkotmánybíróságtól ehhez a szervhez került az önkormányzati rendeletek törvényességének vizsgálata. A legfőbb bírót továbbra is a képviselők kétharmadának többségével az Országgyűlés választja, ám a korábbi hat helyett kilenc évre, személyének jelölése pedig ezentúl a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik. A Kúria elnöki pozícióját 2012. január 1-jétől Dr. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság korábbi bírája, az ELTE ÁJK pénzügyi jogi tanszékének adjunktusa tölti be. Darák a 2009-ben hat évre az LB elnökének választott Dr. Baka Andrást váltja a főbírói székben, aki így hivatali idejének kitöltése előtt kénytelen távozni.

 

 

A reform fontos eleme, hogy elválik egymástól a bíróságok szakmai vezetése és általános központi igazgatása. Az előbbit továbbra is a Kúria elnöke látja el, míg az utóbbit az 1997-ben felállított Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot felváltó Országos Bírói Hivatal (OBH), és kiemelten annak elnöke. A központi igazgatási feladatokat végző OBH élére a bírák közül az Országgyűlés választ vezetőt kétharmados többséggel, kilenc évre. A hivatal betöltőjéhez kerülnek az OIT és az OIT elnökének (amely korábban az LB elnöke volt) igazgatási jogkörei, többek között a bírósági felsővezetők kinevezése, bírói álláspályázatok elbírálása, költségvetési jogkörök, létszámgazdálkodással kapcsolatos jogkörök.

 

 

 

Hogyan értékelhetőek a szakmai körökben régóta szorgalmazott reformlépések?

Valóban növekedett a hatékonyság és a transzparencia, mint ahogy azt a jogalkotói szándék célozta?

Miért találta aggályosnak az átalakítás egyes pontjait az Európai Bizottság alapjogi biztosa?

( hivatkozás: http://www.bruxinfo.hu/cikk/20111214-pentekig-var-valaszt-a-bizottsag-a-magyar-alkotmanyos-aggalyokra.html )

 

 

 

 

Gyere el, és gondolkodjunk együtt a témáról! Szeretettel várunk Téged is a 2012-es SZISZ Téli Táborban!

Kerekes Vica

 

Téli Táborunkról további információkat találhatsz a honlapunkon és facebook oldalunkon

http://szisz.hu/

https://www.facebook.com/telitabor

 

Jelentkezni a telitabor@szisz.hu címen tudsz.

Ha bármilyen kérdésed van, bátran keress minket ezen a címen!

 

A SZISZ lehetőség. Élj velünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szisz.blog.hu/api/trackback/id/tr33549061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása