Jó tanácsok erasmusosoknak Vol. 2.

2011.11.20. 01:53 - BobakFanni

Címkék: összefoglaló erasmus szisz széchenyi istván szakkollégium érdeklődőknek

A mostani bejegyzésben erasmusos élményekről, tapasztalatokról olvashattok, hiszen számos tagunk részt vett már külföldi részképzésben, illetve jelenleg is sok sziszes tanul más országok nívós egyetemein. Sokuk szívesen megosztja veletek/velünk az általa tapasztaltakat, és ad hasznos tanácsokat. Először Milánóról és Bolognáról olvashattok, valamint egy már végzett tagunk osztja meg velünk gondolatait.

Elsőként Vígvári Dorottya milánói tapasztalataiból:

„Közeleg az Erasmus pályázatok leadási határideje. Biztos mindenkinek vannak preferált célországai, én kiemelnék még két fontos mérlegelendő szempontot, amikről kevesebb szó esik. Ezután pedig mesélnék arról röviden, hogy én nekem milyen tapasztalataim vannak.

Mire érdemes odafigyelni az Erasmus jelentkezésnél?

Legyen világos számunkra, hogy mik a céljaink az Erasmus félévvel, és ennek megfelelően válasszunk egyetemet. Nagyjából két alternatíva van, természetesen sok-sok árnyalattal: a lazább és a tanulósabb félév. Érdemes utánanézni, hogy a választott egyetemeknek milyenek a követelményei, mennyi munkára kell számítani. A jónevű egyetemeken alapvetően általános, hogy az otthon megszokott mennyiség többszörösét adják le és kérik számon, ennek megfelelően sokkal többet kell készülni.

A második szempont, amit kiemelnék, az a város árszínvonala. Tájékozódj már a jelentkezés előtt, hogy az adott városban mennyibe kerül a mindennapi megélhetés és a szórakozás. Az Erasmus ösztöndíj számos országban sajnos a szállást sem fedezi teljes egészében, tehát anyagi helyzetünknek megfelelően válasszunk, hogyha nem akarunk kimaradni a programokból.

Dolce vita a Milano

2011 őszi félévét a milánói Bocconi Egyetemen töltöm Erasmus ösztöndíjjal. Hogy miért éppen Milánó? Mindig is vonzódtam az olasz kultúrához, és az egyetem az egyik legszínvonalasabb Európában, ezért szinte nem is volt kérdés, hogy a Bocconit jelölöm meg első helyként.

Milánó Olaszország gazdasági motorja és a divat fővárosa, ennek megfelelően egymást érik a dizájnerboltok és a bankok, valamint a stílusos klubok. Amit a legjobban szeretek az a város fekvése, hiszen bázisként szolgál a környező látványosságok felfedezésére, legyen szó Olaszországról, Franciaországról vagy Svájcról.

Az egyetemen magas színvonalú oktatás folyik, érdekes előadásokkal és valós esettanulmányokkal, projektekkel. A diákok rendkívül szorgalmasak, mindenki éjjel-nappal tanul és jó jegyre hajt, tehát elég nagy a versenyszellem, ami hamar átragadt rám is.

Ha van még kedved a milánói élményeimről olvasni, akkor kövesd a blogomat az amarcord.blog.hu címen!”

 

Maradjunk Olaszországnál, jöjjön tehát Bologna Patkós Veronika szemszögéből:

„Az válassza, aki tud valamennyire olaszul, mert az erasmusosok között is az olasz az első számú hivatalos nyelv, érdekes módon. Aki csak angolul beszél, elboldogul nyilván mindenhol, de azért hátrányban van. Angol nyelvű órákból például nagyon-nagyon kevés létezik, hiába hatalmas az egyetem. Akit lenyűgöz a pezsgő diákélet, az mindenképpen ide jöjjön, hiszen Európa egyik legegyetemibb egyetemi városa Bologna, hihetetlen élet van itt, és iszonyúan sok a diák. Akit lenyűgöz a történelmi távlat, az is ide jöjjön, mert ez a nyugati világ legrégebbi egyeteme. 1088-ban alapították!!! Még Erasmus is itt erasmusozott! Vagyis egy időben itt tanult:).
Egyébként a város nagyon szerethető, egy csomó szép része van, jó benne mászkálni, meg állandóan van valami program erasmusosoknak.

Hogy tanulós vagy bulizós félévet akarjunk-e csinálni? Alapvetően többet jár el az ember erasmusosként ide-oda, és többet utazik, mint egyébként szokott. De ez nem zárja ki, hogy közben hasznos dolgokat tanuljon, sőt, a tanulás pont abban segít, hogy ne érjünk rá olyan programokra, amikre nem lenne pénzünk:).
Mert Bologna drága hely. Havi 300 euró alatt (rezsivel együtt) elég nehéz albérletet találni, még akkor is, ha megfelel a kétágyas szoba, és nem is a legközpontibb helyen veszed ki. A megélhetési költségek összesen egy hónapra 700 euró körül vannak, ha tényleg visszafogod magad a költekezésben. Hallottam már panaszkodni francia erasmusosokat, hogy még 20 nap van a hónapból hátra, és nekik már csak 400 elkölteni való eurójuk van, és ez milyen rémes... Hát, ha nagyon belevág az ember az éjszakai életbe, akkor tényleg az, mert a belépők és az alkohol is nagyon drága, de egyébként örülnék, ha így állnék:).

A tanulásról: a bolognai egyetem társadalomtudományi képzése elég jónak számít nemzetközi összehasonlításban, de szerintem annak, aki év közben bejár az órákra, kevesebbet kell egy kreditért dolgozni, mint otthon. Itt egy 20 oldalas cikkről van, hogy három órát beszél a tanár. Ami összességében lehet, hogy hasznosabb, mert jobban megmarad az anyag, mintha elintézné egy óra alatt, viszont így kevesebbet kell tanulni.
Mivel csábítsalak még titeket bolognai erasmusra..?? Hát, egy nem elhanyagolandó szempont: hogy nagyon jó a kaja:)! A regionális specialitások közé tartozik a pármai sonka, a parmezán sajt, a modenai balzsamecet, a tortellini, és mindenféle töltött-töltetlen tészták, a lasagne, maga a bolognai ragu... ááá, az nagyon jó:):):)!!!
Aki kacsingat Olaszhonba, annak melegen ajánlom a helyet!”

Végül pedig egy már végzett tagunk, Hives Zsolt hasznos tippjei:

„Amikor én készültem Erasmusra, akkor egy pár évvel idősebb Sziszes barátom azt tanácsolta, hogy olyan helyet válasszak, ahová turistaként valószínűleg nem mennék. Elsőre furcsán hangzott, de végül is logikus :).

 

Szerintem egy viszonylag tanulós helyen is el lehet lazázni a félévet, és egy viszonylag laza helyen is lehet tanulni, a tárgyválasztás szabadsága szinte bármit lehetővé tesz. Ha komoly helyen választasz komoly tárgyakat, az viszont biztos, hogy hajtós lesz. 

Én igyekeztem olyan tárgyakat választani, amelyek kapcsolódtak a hazai szakirányomhoz, amelyeknél volt már némi fogalmam a témáról. Nagyon érdekes tud lenni, amikor egy tárgyat  (amely a nevében teljesen megegyezik azzal, amit már korábban tanultál) teljesen máshogy tanítanak külföldön, mint itthon.

A számonkérésnél tudtommal létezik egy olyan szándék, hogy exchange studenteket nem buktatnak meg vizsgán. Ezt azért nem mindenhol, és nem minden tanár tartja be…

 

Az élet költségeit tényleg érdemes feltérképezni. Az én tapasztalatom az volt, hogy az élelmiszerek bolti ára pl. Dániában sincs elszállva, de az előfordulhat, hogy 4-5 hónapig nem mész el fodrászhoz, étterembe, és kevesebbet utazgatsz a környező országokba, mint az amerikai kollégáid. Szerintem nem is kell feltétlenül bejárni Európát fél év alatt, egy kis országon belül is gyorsan és hatékonyan eltelik az a pár hónap.”

 

Hamarosan jönnek a további élmények! Addig is böngészhetitek az alábbi oldalt további információkért:

http://corvinus.esn.hu/index.php

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szisz.blog.hu/api/trackback/id/tr873397296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása