Bevonó kirándulás 2010

2010.04.24. 17:25 - szechenyi-szakkoli

Címkék: program összefoglaló szisz széchenyi istván szakkollégium bevonó kirándulás esztergom búbánatvölgy

  

Idén is megszervezésre került a Széchenyi István Szakkollégium (SzISz) bevonó kirándulása.

Az eseményt a lepedőfestés és a kiülések izgalmai mellett nagy várakozás előzte meg, főleg a részemről, hiszen idén már első éves szakkollégaként, ha úgy vesszük a másik oldalról vehettem részt az eseményen. A bevonó április 17-18-a között zajlott Esztergom-Búbánatvölgyben.

Sok érdeklődő már izgatottan várakozott az indulás reggelén, mire a sziszes csapat elérte a megbeszélt találkozási pontot. Rögtön megindult az ismerkedés, a hogy hívnak, honnan jöttél, milyen szakos vagy, melyik sáv érdekel, és társaik kíséretében. Így vágtunk neki a másfélórás buszútnak, ami alatt sok minden kiderült a beszélgetések során, mindemellett gyakran pillantottunk ki az ablakon, hogy nézhessük a gyönyörű tájat, sőt a visegrádi várat is megcsodálhattuk távolról.

A megérkezés, szálláselfoglalás és –felderítés után némi elemózsiát vettünk magukhoz, majd hátizsákokkal felszerelkezve nekivágtunk a tényleges kirándulásnak. Az első szakasz mindenkit meglepett a gyors szintemelkedés miatt, de ezután már lankásabb rész következett, ami a beszélgetéseket is segítette. Az érdeklődők nevükhöz méltóan mindenről kérdeztek, a kollégium, a sávok, és minden elképzelhető dolog szóba került. A beszélgetések mellett azonban nem győztük magunkba szippantani a táj szépségét, a zöldülő fák és a nyíló virágok illatát, a madárcsicsergést, és friss, tiszta levegő, szinte szokatlan keverékét.

Az érdekességek mellett nagyon vártuk, hogy használatba kerüljön a magunkkal vitt métaütő, erre a kirándulás vége felé egy hatalmas réten került sor, amit egy gyors „hivatalos” bemutatkozó kör előzött meg.

A kialakult két csapat nagy lelkesedéssel vetette magát a játékba és a végére az erőviszonyok is kiegyenlítődni látszottak.

A közeledő napnyugta és az egész napos aktív pihenés után mindenki lelkesen indult neki a kirándulás utolsó szakaszának, amit tovább szított a vacsora ígérete is. J

A borácsban főtt paprikás krumpli nagy népszerűségnek örvendett, és hamar elfogyott a tányérokból is, így a faasztalokat különböző palackok kezdték el benépesíteni. Sajnos a tavaszi jó idő nem tartott ki éjszakáig, viszont a helyét átvevő hideg nem engedte, hogy sokáig a szabadban maradjunk még, így bevonultunk a szállás közösségi termébe, ahol „gyilkosozással” és Activity-vel múlattuk az időt, majd lassan mindenki nyugovóra tért.

Reggel az éjszakai hidegtől kicsit elgémberedve ébredtünk, de hamar felolvadt mindenki a szabadban elköltött napfényes reggeli után. Mivel még nem akaródzót visszaindulnunk lefolytattunk egy gyors oxfordi vitát arról, hogy vajon a rektornak, inkább menedzsernek, vagy inkább tudósnak kellene-e lennie.

A hazafelé út szintén jó hangulatban telt, sok további kérdés került megválaszolásra, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, hogy mindenki jól érezte magát, amiért szeretnék mindenki nevében külön köszönetet mondani a szervezőknek/FEB-nek.

Így szerencsére az elbúcsúzás sem sikerült szomorúra, mert magában hordozta a folytatás ígéretét.

A fesztiválok világa - háttér és szervezés

2010.04.22. 10:51 - szechenyi-szakkoli

Címkék: előadás fesztivál tarka napok szisz széchenyi istván szakkollégium csikos gabor

 

 

 

Tarka Napok keretében lesz egy SZISZ-es előadás is. Meghívott előadónk Csíkos Gábor, aki a Volt és a Balatonsound programkoordinátora.

Időpont: április 28. (szerda), 19:00
Helyszín: Tarkás Teaház

Várunk sok szeretettel!

 

A Széchenyi lehetőség. Élj velünk!

2010.04.22. 07:47 - szechenyi-szakkoli

Címkék: felvételi szóbeli írásbeli szisz széchenyi istván szakkollégium a széchenyi lehetőség élj velünk!

 

Felvételi a Széchenyi István Szakkollégiumba 

 

Szakkollégiumunk idén májusban is felvételt hirdet első- és másodéves egyetemisták részére. Minden felvételiző választhat, hogy melyik tudományterületen szeretne jobban elmélyülni, azaz melyik sávra felvételizik. Sávos rendszerünkről bővebben honlapunk nyitóoldalán, a „Szakmaiság” címszó alatt olvashatsz. Emellett ismeretbővítő kurzusok hallgatására is lehetőség nyílik, melyeket szintén mi magunk – érdeklődéstől függően – szervezünk meg.

 

A felvételi írásbeli és szóbeli részből áll.

 

Az írásbeli kérdőíveket megtalálod:

 

A kitöltött kérdőíveket május 10-én 23:00-ig dobhatod be az erre kijelölt gyűjtő dobozokba:

  • paravánunkon (22:00-ig)
  • Corvinus Egyetem Könyvtárában (20:00-ig)
  • ELTE ÁJK büféjénél (20:00-ig)
  • és a Széchenyi István Szakkollégiumban 
    (IX. ker. Ráday utca 43-45-ben, 23:00-ig)

 

A felvételi szóbeli részére május 15-19 között kerül megrendezésre a Szakkollégium könyvtárában. A beosztásról és szóbelid pontos időpontjáról e-mailben értesítünk, de május 11-től megtalálható lesz honlapunkon is. Ha esetleg nem kapnál értesítőt, pedig leadtad a kérdőívet, ezt mindenképp jelezd Pintér Orsolyának az orsolya.pinter@gmail.comcímen. 

A következő felsorolásban a sávoknak megfelelő irodalmakat találod, melyek közül az általad választott sávnak megfelelőt a szóbeli felvételiig mindenképpen olvasd el, mert a szóbeli szakmai részén erről (is) fogunk beszélgetni, s ezzel egy kis ízelítőt is kaphatsz sávjainkról.


Ha szeretnél egy motiváló, színes egyetemi közösség tagja lenni, ne habozz! Töltsd ki kérdőívünket, és légy te is SZISZ-es! 

Várjuk jelentkezésed!

Széchenyi István Szakkollégium

 

 

 

 

 

A szerzői jogi kalózok titkos élete - Összefoglaló

2010.04.20. 02:13 - szechenyi-szakkoli

Címkék: előadás bodó balázs szerzői jog összefoglaló szerzői jogok

 Nem rég került megrendezésre A szerzői jogi kalózok titkos élete című előadásunk. Olvassátok szeretettel az összefoglalót Kriszti tollából.

Bodó Balázs, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék, Média Oktatási és Kutató Központ kutatójának előadását szervezte meg a Széchenyi István Szakkollégium, az ELTÉ-n, A szerzői jogi kalózok titkos élete címmel.  Az előadás során meghallgathattuk Lakatos Zoltánnal végzett kutatásának eredményeit, melyek arról számoltak be, hogy a peer-to-peer film-feketepiac és a mozifilm-forgalmazás egyes legális csatornái milyen viszonyban állnak egymással.

Bodó Balázs felvázolta először a kalózkodásról szóló gondolkodás két szintjét; az egyéni fájlcserélő tolvajt, akit csak kemény szankciókkal, fenyegetéssel lehet megállítani; és a felhasználókból álló szerzői jogi kalózok tömegét, akikre mint gazdasági károkat okozó tömegként tekint a nyugaton bevett diskurzus. Az előadás ezekhez képest egy harmadik megközelítést javasolt, mely a kalózkodásra, mint megértésre váró társadalmi gyakorlatra tekint.

A kalózkodás e „harmadik utas” megközelítéséhez kétféle leírást osztott meg, a fejlődő országokbeli és a történelmi leírásokat. A fejlődő országokban a nyugati piacok ára érvényesül, az esetleges olcsóbb áruk átcsempészésének elkerülése végett. Olcsó technológiával, decentralizáltan működik a kalóztevékenység, s célja a fejlődő országok modernizálásához szükséges kulturális és ipari tudások megszerzése. A kalózok a piaci kudarcokra reagálva illegálisan működnek olyan politikai környezetben, ahol komoly politikai, gazdasági és kulturális integrációs folyamatok zajlanak.

A másik, történelmi leírás szerint a kalózkodás a könyvnyomdák technológiájának kialakulásával egyidős. E szerint a leírás szerint is a kalózok a piaci résekre reagálnak, ott tudnak érvényesülni, ahol a monopóliumok vagy a cenzúra lehetetlenné teszik a kereslet és a kínálat egymásra találását.  

A magyarországi, meghatározó jelentőségű bittorrent trackereken végzett kutatásuk –egy általuk végzett programmal – arra szolgált, hogy megláthassuk a peer-to-peer feketepiacok működését, torrent oldalak forgalmát.

Ahhoz, hogy megismerjük a kulturális piacot, fontos, hogy a feketepiacot is ismerjük. Tudni kell, hogy mi alkotja a fájlcserélők zárt közösségének belső normarendszerét, hogy a potyautasságra milyen szabályokat alkottak, és azt, hogy a torrent trackerek milyen mértékben tartják tiszteletben a jogtulajdonosok megkereséseit. A magyar peer-to-peer torrent trackerekről készített felmérések a magyar filmpiacot vizsgálták, s megállapították, hogy a vizsgált időszakban a mozikban játszott filmek közül csupán csak minden ötödik került ki valamilyen formában a fájlcserélő hálózatokra. Ha a piac kínálati oldalát figyeljük, akkor láthatjuk, hogy minél erősebb promócióval dobnak egy filmet piacra, annál több kópia készül róla, s annál valószínűbb, hogy hamar felkerül a torrent oldalakra is. A keresletet vizsgálva megállapították, hogy nincs nagymértékű helyettesítés a moziban megnézett és a torrent oldalakról letöltött filmek között. Sokkal inkább hat a letöltőkre, a forgalmazói marketing erő, a kópiaszám, s sokkal inkább letöltik a mozikban már játszott filmeket. Nem kell azonban azt gondolnunk, hogy megrettentően nagy az aránya a letöltött filmeknek a megvásárolt mozijegyekhez képest; a kutatás szerint minden tízedik megvásárolt mozijegyre jut egy letöltés.

A fájlcserélők letöltései strukturálatlanok, vagyis több stílus közül is válogatnak, költségmentesen. A kutatás egyik legfontosabb tanulsága, hogy a feketepiacok ugyanolyan bizalomra épülő terjesztői hálózatot alkotnak, mint a hagyományos, legális kereskedők. A jövőre nézve, az fogja kiszolgálni a piacot, aki a megfelelő bizalmi masinériát fogja majd kialakítani, azaz a legpontosabban reagál a fogyasztók elvárásaira. Ezek az elvárások nem csak a forgalmazott termékek árára vonatkoznak, de például arra is, hogy a globálisan elérhető kínálatból melyik terjesztő tudja legfontosabban kiválogatni a helyi közösség érdeklődésének leginkább megfelelő alkotásokat. Jelenleg a kalózok azok, akik a piaci keresletnek megfelelően csomagolják egybe a fogyasztók igényeit kielégítő filmeket. Ez azt is jelenti, hogy a hagyományos elképzelésekkel szemben a minőségi disztribúcióért, nem a tartalomért fizet a fogyasztó.

Az online feketepiac hiányt betöltő szerepe annak köszönhető, hogy a termelők és disztribútorok által létrehozott kulturális közeget felváltja a fogyasztók által generált, tartalom-gazdag közeg, melyben immár a fogyasztók, rajongók alakítják ki a tartalom fogyasztás kontextusait is.

 

 



süti beállítások módosítása