Gondolatébresztők TT-hez vol IV.- Bódvalenkei freskófalu

2011.01.14. 08:00 - szechenyi-szakkoli

Címkék: szisz téli tábor mélyszegénység freskófalu széchenyi istván szakkollégium

 

Tulajdonképpen mi is az amélyszegénység?
 
(És létezhet egyáltalán kiút belőle??)
 
Szerinted lehetséges, hogy mindennapos azuzsora a XXI. század Magyarországán?
 
Tudod, hogy mitől is különlegesBódvalenke?
 
 
 
Amennyiben kíváncsi vagy a válaszokra, gyere le Téli TáborunkbaCeglédre, és hallgasd meg Pásztor Eszter, a Bódvalenke - Freskófalu projekt vezetőjének előadását a témában.
Így sokkal árnyaltabb képet (freskót?) alkothatsz majd országod jelenlegi helyzetéről, illetve a tartós mélyszegénységben élők kilátásairól, mindennapjairól.
Átérezheted helyzetüket, és egy olyan személytől hallhatsz róluk, valamint az őket körülvevő komplex problémákról, aki tevékenyen részt vesz helyzetük jobbá és igazságosabbá tételében.
Bódvalenke egy 210 főt számláló kistelepülés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 57, Budapesttől mintegy 250Km-re található. A település az edelényi kistérségben fekszik, mely egyike a 33 magyarországi LHH (Leghátrányosabb helyzetű) kistérségnek.
Lakóinak 90%-a roma.
Nagyrészük tartósan munkanélkülialacsonyan iskolázott. A települési infrastruktúra kiépítettsége alacsony színvonalú…
…többek között e problémák képezik a mélyszegénység főbb dimenzióit, és ezeknek köszönhetően szorulhatnak egyesek az uzsora látszólagos segítségére.
 
Gyere, és tudj meg többet e problémákról, és arról, hogyan lehet tenni ellenük!

 
 
Szeretettel várunk előadásunkon!
 
a SZISZesek, és Pali.

 

 

 

 

 

 

A téli táborról további infókat találhatsz a honlapunkon és a Facebookon.
 
Jelentkezni a telitabor@szisz.hu címen tudsz. Várunk szeretettel!

Gondolatébresztők TT-hez vol III.- Alkotmánybírósági kerekasztal

2011.01.13. 08:00 - szechenyi-szakkoli

Címkék: demokrácia alkotmány szisz téli tábor széchenyi istván szakkollégium

  

Az alkotmányról pártatlanul
 
 
Köztudott, hogy a jelenlegi kormánypárt, miután kétharmados többséget szerzett az Országgyűlésben, 2010 áprilisában, új alkotmány létrehozására készül. 
Erről alapvetően jelentősen megoszlanak a vélemények az országon belül, sokan fontos előrelépésnek tartják, míg mások pusztán a kormánypárt hatalmának bebiztosítására tett intézkedésnek. 
 
A Medián legfrissebb felmérése szerint ugyanakkor az ország állampolgárainak tekintélyes része azzal sincs tisztában, hogy népszavazás nélkül, a kétharmados többség az új alkotmányt már életbe tudja léptetni. Ettől függetlenül is a magyarok jelentős hányada az új alkotmányt egy népszavazással erősítené meg.
 
További érdekes kérdés, miszerint azáltal, hogy az új alkotmánytervezet áprilisban még abszolút nem volt aktuális, a szavazók nagyobbik része úgy érzi, nem adott felhatalmazást egy új alkotmány kialakítására.
 
A magyarok többsége az új alkotmányban továbbra is biztosítaná az olyan alapjogokat, mint a sajtószabadság, a szabad gondolat- és véleménynyilvánítás, illetve egyre inkább teret nyernek olyan új pontok is, mint a lakhatáshoz való jog, illetve a környezetvédelem. A legnagyobb nézetkülönbségek a magyarság gyökereivel, illetve a Szent Koronával kapcsolatos tartalmakkal kapcsolatosak, ezeket hagynák ki a legtöbben (annak ellenére, hogy mindkét esetben nagyobb volt a támogatók aránya).
 
A média folyamatosan közöl új információkat az alkotmány tervezetéről, melyek sok esetben erősen megosztják a magyar társadalmat. Ilyen ötletek lehetnek a magyar zászló címerrel ellátása, vagy a házasság definiálása a férfi-nő együttélésének formájaként, ezáltal kizárva az azonos neműek házasodási jogát.
 
Ahogy mindezekből kitűnik, rengeteg a felmerült kérdés, az aggály, és a megosztó elem az új alkotmánnyal kapcsolatban. Ezeknek egy részére szeretnénk válaszokat adni, illetve kapni, és a témában nagyobb elmélyedést biztosítani a számotokra meghívottaink kerekasztal-beszélgetésével.
 
Mindebben Dr. Körösényi András, az MTA Politikatudományi Intézetének igazgatója és Dr. Kovács Péter jelenlegi alkotmánybíró lesz a segítségünkre.
 
Sok szeretettel várunk mindenkit!
 
A téli táborról további infókat találhatsz a honlapunkon és a Facebookon.
Jelentkezni a telitabor@szisz.hu címen tudsz. Várunk szeretettel!

Gondolatébresztők TT-hez vol II.-Az eurozóna jövője

2011.01.12. 08:30 - szechenyi-szakkoli

Címkék: gazdaság európai unió euro szisz téli tábor széchenyi istván szakkollégium

  

Csaba László – Az Eurózóna jövője
előadás az Eurózóna válságáról és Magyarországról
 
Nagy örömünkre szolgál, hogy előadóink között köszönthetjük Csaba Lászlót, az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának a tagját, volt elnökét illetve a Közép- Európai Egyetem professzorát.
 
A professzor kutatási területe a világgazdaság és ezen belül az összehasonlító gazdaságtan és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok. A témában több művet publikált, számos folyóiratba írt és több neves külföldi egyetemen adott elő.
 
A Széchenyi István Szakkollégium Téli Táborában az Eurózóna válságával, a PIGS országok és a Közép-Kelet Európai országok, köztük hazánk helyzetével kapcsolatban ad elő Az Eurózóna Jövője címen. Előadában elemzi a monetáris unió létrejöttének körülményeit és eddigi működését fejlődését és felvázolja az eurózóna problémáit, így a magas államadóssággal küszködő PIGS országok helyzetét. Végül kitér Magyarország és az Eurózóna kapcsolatára, elemezve a csatlakozás szerepét és latolgatva ennek esélyeit.
 
Addig is gondolatébresztőnek néhány kérdés és hasznos tudnivaló a témával kapcsolatban:
 
  1. Mire jó egyáltalán a Gazdasági és Monetáris Unió? Miért van most válságban az euró? Lesz EU-s jövedelemadó?
  2. Az EGT szerződés 125. cikke értelmében a tagállamok nem vállalhatnak felelősséget egymás kötelezettségei iránt, azaz valakinek az államadósságát nem lehet számon kérni az eurozóna többi tagján. Ennek az előírásnak mennyiben felel meg az elsősorban Görögország megsegítésére létrehozott alap? 
  3. Tényleg ki lehet jól jönni egy olyan válságból, ahol az eurozóna válságáról beszélnek? A '70-es, '80-as évek pénzügyi válságából és euroszkepticizmusából született meg a GMU és az euró. Vajon tovább mélyül a gazdasági integráció?
  4. Vajon miért döntött úgy Észtország, hogy a nehézségek kellős közepén, 2011. jan. 1-től hivatalos fizetőeszközévé teszi az eurót? 
  5. Portugália egyelőre nem kér a gazdasági mentőcsomagból. Ugyanígy kezdték a görögök és az írek is, a portugálok talán tényleg megússzák?

Sok szeretettel várunk mindenkit!

 

A téli táborról további infókat találhatsz a honlapunkon és a Facebookon.

Jelentkezni a telitabor@szisz.hu címen tudsz. Várunk szeretettel!

SZISZ TéliTábor!!!

2011.01.11. 00:49 - szechenyi-szakkoli

üdv:

SZISZ



süti beállítások módosítása