Tavaszi forgatag

2012.04.09. 01:17 - BobakFanni

Címkék: előadás széchenyi istván szakkollégium érdeklődőknek

Eljött a tavasz, és beindultak elsős kurzusaink is, de ez még nem minden! A 2012-es második félév érdekesebbnél érdekesebb programokkal szolgált már eddig is, de továbbra is számos meglepetéssel kecsegtet! Az alábbiakban utólagos élménybeszámolókat, és egy-két előzetes beharangozót olvashattok.

 

Szerveztünk előadást az ELTE-ÁJK-ra, voltunk már a Pázmányon is, és természetesen a Corvinus előadói sem mentesek a SZISZ által szervezett előadásoktól:).

Március 27-én A nemdohányzók védelme- avagy meddig terjedjen az állami szabályozás címmel Dr. Szalai Ákos egyetemi adjunktus és Mikola Gergely, a British American Tobacco vállalati kapcsolatokért és szabályozásért felelő igazgatójának kerekasztal beszélgetését hallgathattuk meg Madarász Viktor, aktív szakkollégiumi tagunk moderálásával. A téma aktualitása adta az ihletet, hogy a dohányzás betiltásával kapcsolatos előadást szervezzünk Nektek, érdeklődőknek, éppen amiatt, hogy választ találjunk minden felmerült kérdésre. Dr. Szalai Ákos, kollégiumunk law & economics sávjának oktatója az előadás során mind jogi, mind közgazaságtani szemszögből foglalkozott a problémával. Véleménye szerint a dohányzás szabályozásában jól megfigyelhetők játékelméleti problémák, azaz közgazdasági racionalitás abban a folyamatban, melyben kialakulhatott, melyek a dohányzó, melyek a nemdohányó kocsmák.

Mikola Gergely többek között arról is beszélt, hogy két politikai célt fontos kiemelni a törvényhozással kapcsolatosan. Az egyik a fiatalkorúak dohánytermékhez való hozzájutásának csökkentése, a másik pedig a munkahelyteremtés. Ugyanakkor nagy az ellentmondás mindkét esetben. Előbbinél az a probléma, hogy amennyiben a fizikai hozzáférést egyik pillanatról a másikra drasztikusan csökkentik, az a fekete piac megerősödéséhez vezet egyenes úton. A munkahelyteremtés szempontjából is az ellenkezőjét okozza a hirtelen szabályozás, hiszen a vállalatok esetén több száz ember állása vált és válhat még bizonytalanná nem beszélve a jellemzően kelet-magyarországi dohánytermesztésre.

Összességében mindketten hangsúlyozták, hogy bár a nemdohányzók védelmére szükség van, az új szabályozás, különös tekintettel a dohánytermékek árusításának tervezett monopolizálására, alapvetően nélkülözi a közgazdasági és üzleti racionalitást és hatékonyságot, valamint sok esetben inkább alulinformáltságról vagy egyszerű politikai célok motiválta döntésekről van szó.

 

Az előadáson sok mindent megtudtunk, de persze még most is vannak megválaszolatlan kérdések, melyekből akár egy következő előadás is összeállhat. Érdekes lehet a továbbiakban a magánlakások helyzetéről vitatkozni: http://index.hu/belfold/2012/04/07/lakaskocsma/

Vajon van végleges megoldás? Vagy egy globális szélmalomharcba kerültünk? Meglátjuk...

 

Árilis 4-re már egy egészen más témából szerveztünk előadást. Ennek címe Tre(n)dition volt, és szintén egy kerekasztal beszélgetést hallhattak a jelenlévők Ács Zoltán (Design Terminál, kreatív igazgató), Palágyi Máté (Bohemian Betyars), és Éles Dénes (társfőszervező) részvételével, melyet Vígvári Dorottya, aktív tagunk moderált. Központi kérdés volt, hogy Mitől menő a magyar?, pontosabban pedig körbejártuk, hogy vajon a magyar kultúrában mitől kerültek újra a középpontba a klasszikus motívumok.

Elsősorban megtudhattuk, meghívott előadóink mégis hogyan kerültek kapcsolatba a magyar tradíciókkal. Ács Zoltán, aki már szakdolgozatában is visszanyúlt a "népihez", sokat mesélt nekünk a divatról, és magáról a Gombold újra! rendezvényről, melyen minden várakozáson felüli volt az érdeklődők száma, így húzva alá, mennyire aktuális is a téma. Szerinte minden generáció  megpróbálja feltalálni magát, így most a tradíciókhoz való visszanyúlás vált inspirációs forrássá, ez lehet az egyik oka annak, hogy menő a magyar. Éles Dénes megerősítette, hogy a magyar kultúra igenis trendi, és külföldön is egyediségére kíváncsiak. Egy német cég, mely a Pilvakert is támogatta, külön kérte, hogy tipikusan magyar motívumokkal felvértezett, de modern varieté műsorokat alkossanak a szervezők.  Palágyi Máté pedig hozzátette, őket is többször kérték már, hogy ne angolul, hanem magyarul énekeljenek, hiszen külön hozzáadott értéknek számít már ez is külföldön.

Másutt, például Németországban is működik a tradíciókhoz való visszanyúlás, ott most a Flying Bach hódít, szintén a Red Bull szervezésében, így beszélhetünk akár globális trendről is a hazai motívumok újrafelfedezésében - ugyanakkor látni kell, hogy Nyugat-Európában ez inkább a klasszikus kultúra kapcsán figyelhető meg, nem annyira népi motívumokban, ahogyan itthon. Ugyanakkor az a mód, ahogy hogy ezek a díszítő elemek külföldön megjelennek (ld. Lewis Hamilton ruháját, Iker Casillas kesztyűjét vagy Nicole Kidman felsőjét) inkább destruktív, hiszen leegyszerűsíti a kultúrát és egy szimpla elemmé redukálja, ahelyett, hogy a teljes komplexitásra teremtene igényt - vélte Ács Zoltán.

Ki a célcsoport? Kik a fogékonyak erre a stílusra?

Ács Zoltán véleménye szerint ez főleg urbánus műfaj, eléggé Budapest centrikus, de előbb-utóbb tágabb fogyasztói körre találhat. Szerinte ugyanis a hagyományt mindenképp meg kell tartani, de változtatás nélkül nem lesz népszerű. Ezt Éles Dénes a Liszt Remix rendezvény említésével támasztotta alá, abban ugyanis a komolyzene és a modern stílusok keveredtek egy szerethető kontextusban.  A Bohemian Betyars szintén arra törekszik, hogy megfelelően ötvözze a népi stílust a többivel úgy, hogy arra a közönség még fogékony legyen.

Egy szó mint száz, mind a hárman egyetértettek abban, hogy fel lehet oldani a stílus centralizáltságát, és menővé tenni azt. A kulcs, hogy magas színvonalú dolgokat kell letenni az asztalra, hiszen bár lehet, hogy a lakodalmas rock is tartalmaz hasonló elemeket, a magyar kultúra fejlődésében talán mégsem ez a feltétlen követendő út.

 

Hamarosan jelentkezünk újabb programjainkkal! Addig is nézegessétek Facebook oldalunkat: http://www.facebook.com/szechenyiszakkoli, vagy látogassatok el honlapunkra: http://szisz.hu/.

A bejegyzés trackback címe:

https://szisz.blog.hu/api/trackback/id/tr374372633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása