TT Beharangozó – Gyógyító Kúr(i)a?

2012.01.15. 15:04 - gwendolin

Kedves Érdeklődők!

Eddigi blogbejegyzéseink során a Téli Tábor bulizósabb oldalát emeltük ki. Valójában viszont nem kevésbé izgalmas oldalát alkotják az ELŐADÁSOK! :)

E heti bejegyzésünkben Dr. Darák Péter előadásának témájával kapcsolatban gyűjtöttünk némi háttérinfót.

 

Idei Téli Táborunk szombati napján Dr. Darák Péter, a 150 év után visszaállított Kúria frissen kinevezett elnöke tart előadást az igazságszolgáltatási rendszer átalakításáról.  Gondolatébresztő gyanánt ajánljuk alábbi bejegyzésünket, amely az életbe lépett legfontosabb módosításokat foglalja össze.

 

Az új Alaptörvény értelmében a Legfelsőbb Bíróság helyébe január elsejétől a Kúria lépett. A legmagasabb szintű bírói fórum feladatköre a korábbiakhoz képest új területtel bővült, miután az Alkotmánybíróságtól ehhez a szervhez került az önkormányzati rendeletek törvényességének vizsgálata. A legfőbb bírót továbbra is a képviselők kétharmadának többségével az Országgyűlés választja, ám a korábbi hat helyett kilenc évre, személyének jelölése pedig ezentúl a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik. A Kúria elnöki pozícióját 2012. január 1-jétől Dr. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság korábbi bírája, az ELTE ÁJK pénzügyi jogi tanszékének adjunktusa tölti be. Darák a 2009-ben hat évre az LB elnökének választott Dr. Baka Andrást váltja a főbírói székben, aki így hivatali idejének kitöltése előtt kénytelen távozni.

 

 



süti beállítások módosítása