Tavaszi elsős kurzusok

2012.03.05. 20:20 - BobakFanni

Címkék: bemutatkozás szisz széchenyi istván szakkollégium élj velünk! elsős kurzus érdeklődőknek

Itt a tavasz, jön a tavasz, s vele együtt beindulnak a félév elsős kurzusai is! Jobbnál jobb témák köré épültek fel e félévben is ezek a SZISZ-es szakmai alkalmak. Gyere, s kukkants be Te is munkánkba!

Kíváncsi vagy, hogyan épül fel sávos rendszerünk? Szeretnéd jobban megismerni szakkollégiumunkat? Csak egyszerűen érdekel az adott téma, és szívesen beszélgetnél róla? Akkor ott a helyed valamelyik kurzuson! A lent megadott elérhetőségeken érdeklődd meg a kurzus helyét és idejét, olvasd el az adott irodalmat, s hajrá, indulj a kurzusra, mert garantáltan jó lesz! S ne feledd, ha időd és energiád engedi, tekints be több kurzus munkájába is, hogy könnyebb legyen a választás.

S íme, egy kis kóstoló, mire is számíthatsz a félév során:

Kormányzati gazdaságtan:

Hogyan képzeljünk el egy haszonmaximalizáló viking hadurat? Mivel járna a rendőrség privatizálása? Leírható a szavazó viselkedése a közgazdaságtan eszköztárával? Miért utópisztikus a hatékony bürokrácia? Milyen diktátor lenne egy közgazdászból? A racionális döntéshozatalon alapuló közösségi döntések elmélete a közgazdaságtan eszköztárát alkalmazza a politikai döntéshozatal és a közösségek működésének megértésére.

JelentkezésSzabó Nórinál (szabo.noire@gmail.com)

Jog Közgazdasági Elemzése:

Egy sokszínű elsős kurzus során igyekszünk bevezetni benneteket a law & economics rejtelmeibe. Minden alkalommal más közgazdaságtani problémát és egyben más jogi kérdést járunk körül. A szomszédos kocsmárosok közül melyik főzzön világos és melyik barna sört? Miért kerültek a hódok hamarabb magántulajdonba, mint a bölények? A klubnak van joga szabadon működni vagy a lakóknak van joga a csendhez?

JelentkezésSzabó Editnél és Tama Reginánál  (law.and.eco.ek@gmail.com)

Pénzügy:

A kurzus célja, hogy a résztvevőknek olyan alapismereteket nyújtson, melyek segítik a mindennapos tájékozódást a pénzügyek területén. Az alapfogalmak megismerése után többek között az alábbi kérdésekre keressük a választ: Mi az a kockázat? Hogyan értékelheti azt a befektető? Megnézünk néhány alapmodellt, valamint azok feltevéseit, majd választ adunk arra a kérdésre, hogy hatékonyak-e a piacok. Teljesül-e a befektetők racionalitása? Végül kalandozunk egy kicsit a viselkedésalapú pénzügyek területén, kilépve a megszokott racionalitás korlátai közül.

Jelentkezés: Zajácz Krisztiánnál (cortez71@gmail.com)

Szociológia:

Miért megyünk el szavazni, ahelyett hogy otthon ülnénk? A halálbüntetés tényleg segít csökkenteni a bűnözést? Valóban léteznek megélhetési bűnözők? Jószándékúak-e az altruisták? Miért befolyásolja egy átlagos BA-diák jövőbeli fizetését a lakóhelye? Felborul-e a nemek közti egyensúly, ha a férj mosogat? Miért alakulnak ki gettók a városok közepén? Ha érdekel, hogy mi köti össze ezeket a kérdéseket, és kíváncsi vagy a válaszokra, akkor jelentkezz! Természetesen a kurzus nemcsak szociológusoknak szól, hanem mindenkinek, akit foglalkoztatnak a társadalmi problémák.

Jelentkezés: Regös Nórinál (regos.nora@gmail.com) tudtok!

Divatmenedzsment:

Mitől válik egy szubkultúra viselete uralkodó divatirányzattá? Mi a különbség az haute couture és a mass fashion között? Hogyan terjed a divat különböző társadalmi csoportok között és csoportokon belül? Miben más egy vállalati stratégiaalkotás, ha luxuscikket kívánunk eladni a piacon?  Ha szívesen beszélgetnél hasonló kérdésekről, és érdekel, hogyan kapcsolódik össze a divatszakmában a szociológia, a fogyasztói magatartás és a menedzsmenttudományok, akkor várunk a Divatmenedzsment elsős kurzuson!

JelentkezésGyöngyösi Nellinél (nelli.gyongyosi@gmail.com) és Vígvári Dorkánál (vigvari.dorottya@gmail.com)

Energiapolitika:

A kurzus célja, hogy a részvevőkkel ezt az izgalmas ágazatot feltérképezze és segítsen eligazodni az energia világában. Szóval, ha érdekelnek a múlt, a jelen és a jövő korok legfontosabb energetikai kérdései, ha szeretnéd megtudni, hogy mindenből lehet energiát előállítani, vagy hogy megépül-e a Nabucco? Kiváncsi vagy, hogy mit jelentenek olyan betűszók, mint az LNG, a CNG, vagy TEN-E, vagy hogy hogyan lehet két milliárd embert rákapcsolni az energiahálózatra, úgy, hogy a bolygó is túlélje?

JelentkezésFarkas Attilánál (elnastra@gmail.com) és Hofstadter Ákosnál

 

Káosz parafrázis:

A közgazdászoknak fizikát vagy inkább biológiát kellene tanulniuk, hogy jobban megértsék a gazdasági folyamatokat? Mik azok a fraktálok, és mi lehet a szerepük a közgazdaságtanban? Programozók, pszichológusok vagy neurológusok: kik fogják megalkotni a mesterséges intelligenciát? Ha vannak válaszok, itt kiderülnek. És ha vannak válaszok, lesznek további kérdések is. Ha érdekelnek a természet-és társadalomtudományok közötti hasonlóságok, vagy szívesen vitatkoznál ezek létezéséről, szeretettel várunk! A kurzus semmilyen előképzettséget nem igényel, kötetlen, gondolkodós-beszélgetős lesz.

Jelentkezés:  Pintér Orsinál (orsolya.pinter@gmail.com) és Udvari Zsoltinál

Sex és gender:

Ezen az elsős kurzuson, mely a szociológia berkeibe kalauzol, a biológiai és társadalmi nemről lesz szó. Mit jelent az a szó, hogy férfi, és az, hogy nő? Hol húzódik a határ? Velünk született különbségek vagy a nevelés eredménye az, amitől valaki férfias, nőies, vagy épp férfiatlan és nőietlen lesz? Mi is pontosan a feminizmus? Mozgalom? Tudományág? Szőrös lábú nők vagy esélyegyenlőségért harcoló aktivisták? Milyen fogadtatása volt és van a feminizmus különféle hullámainak a férfiak és a nők körében? Vannak-e férfi feministák? 

Jelentkezés:  Csák Annánál (annacsaak@gmail.com) és Vay-Farkas Eszternél

Jelentkezni a megadott kontaktoknál személyesen vagy e-mailen keresztül tudtok. További információért pedig látogassatok el Facebook oldalunkra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szisz.blog.hu/api/trackback/id/tr174291249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása