Szakkollégium: eszik vagy isszák?

2012.01.07. 22:31 - gwendolin

Lehetőség szerint egyik sem, mert akkor nagyon hamar elfogyna, és nem mellesleg a Ráday utcai koli sem díjazná a dolgot... Szóval a szakkoli egy olyan, angolszász college-ok és magyar népi kollégiumi hagyományok egyvelegéből kialakult intézmény, melynek célja a középszer fölé emelkedni vágyó egyetemista ifjúság tömörítése és segítése, hogy mind szakmailag, mind közösségileg fejlődni tudjanak. A szakkolik, így a SZISZ is, alulról szerveződő, demokratikus intézmények, ami azt jelenti, hogy az, és csak az történik, amit a kollégisták akarnak, hogy történjen, illetve amiért hajlandóak tenni. Ha kolis leszel, Te alakíthatod, hogy mit és kikkel tanulj, attól függően, hogy a Szakmai Tudományos Tanács vagy a Felvételi Bizottság sorait gazdagítod-e, dönthetsz arról, hogy a Bálon milyen zene szóljon, és szavazhatsz a koligyűlésen, akár hajnali háromkor is, hogy ki legyen az elnök. Ja, igen! Ha szakkolis vagy, egyre gyakrabban leszel hajnali háromkor is egészen éber.

Cs. Anna, 2011-es évfolyam

 

Múlt heti bejegyzésünkben bővebb információkat ígértünk Nektek a SZISZ-ről és a szakkolis létről. Most ennek a látszólag egyszerű ígéretnek igyekszünk megfelelni.

 

Azért írjuk, hogy látszólag, mert valójában borzasztóan nehéz szavakba önteni, hogy mi a SZISZ, s mit jelent szakkolisnak lenni. Persze dobálózhatunk súlyos szavakkal és definíciókkal is, mint például „a szakkollégium alapvetően három fő pillér mentén definiálja magát: közösség, szakmaiság és társadalmi érzékenység”, esetleg „a szakkollégium a tagság által elfogadott szervezeti és működési szabályzat szerint működik és a tagok öntevékenységén alapul”, vagy SZISZ-specifikusan: „a képzési rendszer négy szakterületre, ún. sávra épül”. Nehogy félreértsetek, ezek mind nagyon fontosak, s számos helyen olvashattok ehhez hasonló információkat akár rólunk, akár más szakkolikról. Mégis, ha megkérnél, hogy meséljek a SZISZ-ről, s a szakkolis létről általában, biztos vagyok benne, hogy nem ezekkel kezdeném.

 

Hanem talán azzal, hogy rendkívül sokszínű közösség vagyunk. Ez leginkább a tagság összetételében és a szakmai rendszerben (a már emlegetett sávokban) nyilvánul meg, a SZISZ ugyanis „egyetemközi”: bár a tagság többsége Corvinusos, a szakkoliba minden budapesti egyetemről várjuk a jelentkezőket, így találhatsz köztünk jogászokat, sőt bölcsészeket is szép számmal. Elsősorban ez a sokszínűség különböztet meg bennünket a többi szakkolitól.

 

Ami a szakmaiságot illeti, a szakkollégiumi képzés által nyújtott „plusz” elsősorban abból fakad, hogy kurzusaink tejesen más jellegűek, mint az egyetemiek, melyeken jórészt csak ülünk és hallgatunk, előállítva a passzív befogadó tökéletes prototípusát, s csupán a jobb szemináriumokon nyílik lehetőség aktív munkára, együtt gondolkodásra. A kis létszámú szakkolis kurzusokon viszont az utóbbi az „alapbeállítás”.

 

A szakkoli rendkívül motiváló közeg mind a tudományos elmélyüléshez, mind a pörgéshez.

 

Apropó, pörgés. Eddig csak a szakmaiságról esett szó, s mély hallgatás övezte a közösségi életet. Pedig ilyenünk is van, nem is akármilyen… S itt érkeztünk el mondanivalónk problematikus részéhez, mert ezt nehéz elmesélni. Inkább csak néhány hangulatot villantanék fel: hajnalig tartó beszélgetések és ötletelések a közösségi szobában. Vizsgaidőszakban éjszakai „könyvtár-partyk”. Nagy filmezős esték. Közös kirándulások, táborok, utak. Kollektív áldozatok a kultúra oltárán, avagy közös színház, kiállítás és mozi. Fergeteges bulik a konyhában. Majd a bulikat követő legendás történetek.

 

A SZISZ egy közösség, ahová jó tartozni, ahol úgy érezheted, hogy tényleg megtaláltad a helyed.

 

Jól hangzik, ugye? Gyere el a Téli táborba, játsszunk „szakkollégistásat” egy hosszú hétvége erejéig - próbáld ki, hogy milyen szakkolisnak lenni, milyen SZISZ-esnek lenni.

 

A SZISZ lehetőség. Élj velünk!

Zsizsi

 

Ha bármilyen kérdésetek van írjatok nekünk, és mi szívesen válaszolunk!

 

További információk a www.facebook.com/telitabor -on és a www.szisz.hu -n.

 

Jelentkezzetek a telitabor@szisz.hu e-mail címen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szisz.blog.hu/api/trackback/id/tr73527492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása